Triangle

När herrar Tsui Hark, Johnnie To och Ringo Lam tillsammans skriver, regiserar och producerar film så låter det givetvis som ett vinnande koncept. Det kan inte bli annat än bra. Det är lite samma sak som om Ridley Scott och James Cameron gör en ny Alien tillsammans. Det är helt enkelt en supertrio av filmskapare som alla betytt otroligt mycket både för Hong Kong-filmen och för mig personligen. Det räcker med att säga Green Snake, A Better Tomorrow, Chinese Ghost Story, City of Fire, Full Contact och Heroic Trio.

Var och en har skrivit och regiserat 30 minuter var av en 90 minuter lång film. Regisörerna har jobbat oberoende av varandra och där den ene avslutat har den andra tagit vid. De har dessuton jobbat med helt egna filmteam. Och det märks. Det är en mycket ojämn historia, både visuellt och i handling.

De tre männen (jag vet inte om det är tre alteregon för regisörerna) Mok (Sun Hong), Sam (Simon Yam) och Fai (Louis Koo) har alla gemensamt att de misslyckats i livet. Med sina karriärer, sina förhållanden eller ekonomiskt. På något sätt sitter de alla i klistret. Och från ingenstans dyker en mystisk man upp och berättar om en skatt begravd någonstans i Hong Kong. Vem han är eller varför han berättar detta är inte helt klart. Det är just detta som är filmens stora problem. Saker händer utan att få en förklaring.

Det andra stora problemet är att det så tydligt märks när den en regisören tar över efter den andra. Inte bara för att handlingen tar en helt ny, ofta ologisk, vändning – utan för att det rent bildmässigt ser helt annorlunda ut. Och detta stör mer än det tillför.

Som filmiskt experiment är detta såklart intressant. Men det känns just som ett experiment och inte som en film gjord för en publik. Allt faller på att personen bakom kameran hamnar i fokus istället för handling och skådespeleri. För att uppskatta denna film måste man antingen var väldigt intresserad av filmskapende eller extremt stort fan av Hong Kong-film och herrarna ovan. Själv tillhör jag den senare kategorin, men skulle inte rekommendera denna film för de oinvigda eller de som inte är lika fanatiska som jag själv.

Annonser

0 Responses to “Triangle”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
W3Counter

Bloggnätverk – Bloggschmätverk

Annonser

%d bloggare gillar detta: