Diary of the Dead

Kommer ni ihåg den gamla tramsrullen Threesome? Jag kommer inte ihåg när det sägs eller varför men Stephen Baldwin drar den gamla universella sanningen ”Sex is like pizza – Even when it’s bad it’s pretty good”.

Lite så känner jag för postapokalyptiska zombie-rullar. Hur dåliga de än är så är de på något sätt rätt bra ändå. Skådisarna må vara skitkassa, produktionen lika billig som tysk mjölk på Lidl eller handlingen lika med noll – man kan alltid se fram emot de hasande, blodtröstiga vandöda. Men när det gäller Diary of the Dead så är det fasen på gränsen att inte ens det räcker. För det här är en riktigt kass film.

Nu var jag visserligen varnad av A Page To Pass The Time att filmen skulle suga. Och, efter att ha sett [●REC] så kändes det som att det skulle bli svårt för Romero att toppa med bättre zombie-dokumentär. Så förväntningarna var rätt låga. Sånt brukar ibland leda till att man blir positivt överaskad. Inte i det här fallet. Det här suger rejält.

Romeros tanke har varit att skildra hur hela hans mytologi tar sin början. Hur det ser ut när det första döda vaknar till liv för att jaga, äta och decimera hela den levande befolkningen. Han visar detta genom kameralinsen på ung filmare med ambitioner att göra dokumentärfilm. Tyvärr visar han det lite väl ofta och lite för tydligt. Filmen är fylld av sprak, skakningar, blippande ljud och annat som ska få oss att förstå att det är en dokumentär. Detta blir otroligt irriterande i längden och det verkar som att Romero inte verkar våga tro att vi som publik fattat vinken.

Romero verkar alltid vilja få in ett budskap i sina zombie-filmer. Visst kritiken av konsumsionssamhället funkade kanske i Dawn of the Dead, men här har han helt tappat greppet. Han verkar vilja tala om för oss att mediaklimatet vi lever i avtrubbar oss. Både de som tittar och de som står bakom kameran. Men det känns bara påklistrat. Romero slår in en hel del redan öppna dörrar. Med klyschor dessutom.

Det tråkiga är att själva skeendet i filmen är väldigt intressant om man är ett fan av hans första tre filmer i Dead serien. Det är spännande att se hur samhället bryts ner till det vi senare kommer få se i Dawn och Day. Hade han bara skippat den krystade dokumentära stilen, anlitat något bättre skådisar och inte försökt ha ett så övertydligt budskap så hade detta kunnat blivit en riktigt bra zombie-action.

Det finns egentligen bara en positiv sak att säga. Filmen växer faktiskt något efter ett tag. Men det beror tyvär mest på att början är så extremt usel att det bara inte kan bli värre.

Diary of the Dead får en överkorsad radioaktiv hjärna.

Uppdaterat: Zombie-bloggen har en mycket bra och träffande recension av DOTD. Rekommenderas varmt.

0 Responses to “Diary of the Dead”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
W3Counter

Bloggnätverk – Bloggschmätverk


%d bloggare gillar detta: