Invincible Iron Man #1-6: The Five Nightmares

invincible_iron_man_1invincible_iron_man_2invincible_iron_man_3invincible_iron_man_4invincible_iron_man_5invincible_iron_man_6

Det var med spänd förväntan som jag satte mig ner för att läsa dessa sex nummer. Matt Fractions Iron Man har nämligen hyllats i princip över allt. Och det är inte helt oförståeligt. Invincible Iron Man är nämligen något av det bättre som Marvel givit ut under 2008.

Arcen The Five Nightmares har gavs ut samtidigt som Secret Invasion, men var en helt fristående historia utan några kopplingar till crossovern. Och det är något som historien vunnit extremt mycket på. Jag tycker att många av de sidohistorier av Secret Invasion som gått i olika Marvel-titlar ofta varit rätt urvattnade. I Iron Man slipper man detta helt och hållet och får istället en bra och intressant historia som står på egna ben. Dessutom är det en perfekt start för nyblivna fans som sett filmen. Inga kunskaper krävs. Bara öppna och köra.

Titeln The Five Nightmares syftar på fem olika mardrömsscenarior som Tony Stark fruktar. Alla handlar i grund och botten om att Stark förlorar makten över Starktechs teknik. Att någon annan uppfinner något som mer modernt och gör Iron Man till onödig och förlegad. Dessa mardrömmar verkar bli till verklighet när Starktech attackeras av Ezekiel Stane. Ni som sett filmen känner säkert igen namnet. Ezekiel är givetvis son till Obadiah Stane, och är ute efter att hämnas sin fars död. Ezekiel är en ung och begåvad man och har inte som helst skrupler när det gäller att använda terror för att få sina mål.

Fractions manus är precis som förväntat mycket bra. Tidigare har han skrivit Immortal Iron Fist med Ed Brubaker och just nu skriver han en arc i Uncanny X-men. Av dessa tre är Invinceble Iron Man det klart bästa. Även illustratören Larocca är bitvis helt fantastisk. Hans främsta styrka är hur han tecknar alla de högteknologiska element som är med i serien. Iron Man är ju en serie som överlag bygger mycket på just detta. Därför är Larocca ett mycket bra val av illustratör av serien. Tyvärr lyckas han inte alltid lika bra när han ska gestalta de mänskliga karaktärerna. Speciellt tycker jag att han ofta misslyckas med Pepper Potts. Hon ser ofta onaturlig och konstig ut. Larocca tuschar dessutom i en väldigt minimalistisk stil. En stil som lämnar mycket åt färgläggningen. Färgläggaren Frank D’Armata gör här ett helt fantastiskt jobb. Stor del av det visuella intrycket ligger i hans mycket ambitiösa jobb.

I det stora hela känns Invincible Iron Man som en mycket intressant titel att följa framöver. Det ska bli spännande att se hur Fraction fortsätter arbetet med serien. Från och med det senast utkomna numret skriver han nämligen en historia som har starka anknytningar till Marvels stora Dark Reign-satsning. Förhoppningsvis får vi se lika spännande och högkvalitativa historier även fortsättningsvis från Fraction och Larocca.

Manus: Matt Fraction
Illustration och tusch: Salvador Larocca
Färg: Frank D’Armata
Förlag: Marvel

Betyg: 4-/5

1 Response to “Invincible Iron Man #1-6: The Five Nightmares”


  1. 1 J januari 7, 2009 kl. 12:18

    Verkar bra, har inte läst mycket mer Iron Man än Extremis och vol 1 av Ultimate.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
W3Counter

Bloggnätverk – Bloggschmätverk

Annonser

%d bloggare gillar detta: