Astonishing X-men: Ghost Boxes Part 1 & 2

astonishing_x-men_ghost_boxes_1_coverastonishing_x-men_ghost_boxes_2_cover

Warren Ellis’ Astonishing X-men: Ghost Boxes, inte att förväxla med huvudarcen Ghost Box i tidningen Astonishing X-men, är vad man skulle kunna kalla överkurs. Mestadels för att det är fyra stycken rätt obskyra historier, som alla har en rätt lös koppling till den stora arcen. Alla fyra handlar om vad som hade hänt om Logan inte hade lyckats hindra Subject X från att aktivera ghost boxen. Lite av en What if?-historia helt enkelt.

Du kan utan blinka hoppa över att läsa Astonishing X-men: Ghost Boxes. Till och med om du är världens största Ellis-fan. Inte för att det är dåligt på något sätt — det är bara helt överflödigt. Huvudarcen varken vinner eller förlorar på den här lilla miniserien. Den andra anledningen till att det är överkurs är att en stor del av tidningarna ägnas åt att publicera Ellis’ manus till serierna. Alltså serierna man just läst. Det hade kanske passat som bonusmaterial i en lyxig samlingsvolym, men absolut inte i ett lösnummer. Särskilt inte med det högre priset 3,99 dollar.
Det är absolut inget fel på dessa historier, vissa av dem är till och med riktigt bra. Den första, tecknad av Alan Davis, är den svagaste. Subject X sitter i någon form av debrief och förklarar sina handlingar. Den är rätt rörig och kräver en omläsning för att riktigt greppas. Den andra är den klart bästa. Det är en snygg historia av målad Adi Granov (Iron Man: Extremis) där vi får se en alternativ version av X-men a la steam punk. Det had jag gärna sett mer av. Även den tredje är målad. Denna gång av Clayton Crain (X-force). En suicidal Cyclops filosoferar över huruvida han kan skjuta huvudet av sig själv med sin egen ögonlaser. Och slutligen en rätt dyster road trip med Wolverine, Beast och Armor, tecknad av Kaare Andrews.
Alle dessa historier, i synnerhet de tre sista har en väldigt sorglig ton som riktigt rycker tag i en. Hade det inte varit för sättet de publicerades på så hade jag gett dem högre betyg. Det blir en mycket svag 3:a.

Manus: Warren Ellis
Illustrationer: Alan Davis, Adi Granov, Clayton Crain och Kaare Andrews
Omslag: Simone Bianchi
Förlag: Marvel

Betyg: 3–/5

4 Responses to “Astonishing X-men: Ghost Boxes Part 1 & 2”


  1. 1 J januari 30, 2009 kl. 16:24

    Varför står det ”1 KommentarKommentarer” i WordPress när det finns 1 kommentar? Känns inte alls bra.

  2. 2 junkultur januari 30, 2009 kl. 16:51

    Ha! WordPress hack. Elite!

  3. 3 junkultur januari 30, 2009 kl. 17:02

    Näha tydligen inte. Trodde det var ett hack om man skrev “1 KommentarKommentarer”. Men det verkar bara vara en vanlig bugg. Sjukt!


  1. 1 VPS Trackback vid oktober 17, 2016 kl. 15:41

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
W3Counter

Bloggnätverk – Bloggschmätverk


%d bloggare gillar detta: